söndag 2 mars 2014

Hemmagjoda ekologiska hamburgare

Tips! Använd ett lock från till exempel en cream fraicheburk, tryck ut färsen i detta, så får du lika stora burgare :)

Igår hade vi vänner här på middag. Det bjöds på hemmagjorda ekologiska hamburgare. Så igår hittade ni mig i köket större del av dagen, kul! :) Det blev egen hamburgerdressing, coleslaw, guacamole, pommes, burgare och bröd. Smarrigt som attan!
Hamburgare, 8 stycken
  • Ca. 1000g ekologisk nötfärs
  • Salt
  • Peppar
  1. Blanda ihop köttfärsen med salt och peppar, inte krångligare än så ;) Som ni ser på en av bilderna här ovan så tog jag locket från cream fraichen för att få till lika stora hamburgare :) Smart!
Hamburgerbröd, 6-7 stycken
  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 25 g ekologiskt smör
  • 2 1/2 dl ekologisk mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk ekologiskt socker
  • ca 5 1/2 dl ekologiskt vetemjöl special, jag behövde dock någon dl till
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1 msk ekologiska sesamfrön 

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
  2. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
  3. Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.
Recept från ica.se
Coleslaw
  • 2 ekologiska morrötter
  • 1/3 ekologiskt vitkålshuvud
  • 2 matskedar ekologisk dijonsenap
  • 4 matskedar ekologisk cream fraiche
  • 2 matskedar ekologisk majonäs
  • 1 krm salt
  • Lite vitpeppar
  1.  Riv morötterna och kålen och blanda ihop med resten av ingredienserna. 

Guacamole
  • 4 ekologiska avokado
  • 1 krm salt
  • Lite vitpeppar
  • 1 krm spiskummin
  1. Mosa alla avokado med en gaffel och blanda ihop med resten av ingredienserna. 
Hamburgerdressing
  • 1/2 ekologisk gullök  
  • 1 ekologisk tomat
  • 7-8 skivor ekologisk smörgåsgurka 
  • 2 msk ekologisk cream fraiche
  • 1 msk ekologisk majonäs
  • Lite salt
  • Lite peppar
  1. Hacka gullöken, tomaten och smörgåsgurkan i småbitar och blanda sedan ihop med resten av ingredienserna.
Pommes
  • 8 ekologiska potatisar
  • 25g ekologiskt smör
  • Lite salt
  • 1 msk ekologisk olivolja
  1. Skala potatisen. Skär den sedan i form av pommes. 
  2. Ner med potatisen i en kastrull och koka tills de mjuknat.
  3. Häll sedan av vattnet och i med salt, smör och olivolja. Detta går utmärkt att förbereda tidigare på dagen. 
  4. När det väl är dags att äta så häller du ut potatisen på en plåt och kör på 225°C i ca 20 minuter, de ska få en fin gyllene färg. 
- Insåg igår när jag var och handlade att Coop här i Nynäs verkligen har ett bra sortiment av ekologiskt. Jag hittar nog i alla fall 98% av det jag söker, mycket roligare att handla då :) Klart de kan bli bättre, men de är en bra bit på vägen :) Heja!
Foto: Cecilia Lundin

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar